joi, 5 ianuarie 2012

E-urile din alimente

Am facut o selectie din cartea prof. dr. Mencinicopschi, alias Dr. Menci, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, care apare si într-un documentar despre nutriţie, intitulat Toxic.
Astfel ca aceasta este lista E-urilor cel mai mai des intalnite in alimentele din comert:


 Suspecte:
  • E 125, E 141,
  • E 150, E 171,
  • E 172, E 173,
  • E 240, E 241,
  • E 477;
Periculoase:
  •  E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã);
Toxice:
  •  E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
  •  E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
  • E 466 (afecteazã tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimã vitamina B12); E 320,
  • E 321 - antioxidanti din margarinã (cresc colesterolul); E311, E 312 (atacã sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)
 Cancerigene:
  •  E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si  tãrile din fosta URSS.
E-urile bune:
  • vitamina E naturalã E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia);
  •  vitamina C naturalã - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
  • clorofila E 140 - colorant natural
  • lecitina E 322 - antioxidant natural
  • pectina E 440 - gelifiant natural
  • caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o algã marinã.
 Spor la alegerea unei alimentatii corecte!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu