miercuri, 14 decembrie 2011

Vorbim diferit, suntem la fel!


            Există o legendă a Turnului Babel care spune că a existat un timp în care toți oamenii vorbeau aceeași limbă și se înțelegeau perfect. La un moment dat, câțiva au decis să construiască un turn care să ajungă la Divinitate. Astfel, aceasta s-a supărat pe oameni și i-a pedepsit făcându-i să nu se mai înteleagă între ei. Așa, se spune, că a apărut mulțimea de limbi vorbite pe glob. 
            În România, țara a Europei, există locuri de poveste pe care le poți vizita, fie că vorbim de obiective turistice naturale precum munții, câmpiile, râurile și lacurile, ori Delta Dunării și litoralul Mării Negre. Însă putem vorbi și de locuri istorice, de muzee, de vestigii antice și mânăstiri ce simbolizează întregul travaliu prin care a trecut. Toate acestea încearcă parcă să ne facă să ne amintim clipă de clipă că România, pentru sute de ani, a pus stavilă împotriva păgânilor ce năvăleau haotic, având un aport considerabil la drepturile, libertățile și bunăstarea de care se bucură astăzi occidentul european.
 
 Plimbare cu Orient Express-ul -  pe ritmul Odei Bucuriei! A fi sau a nu fi european, asta e întrebarea! 

                 Piața Mare din Sibiu - Fotografie realizata de Sebastian Marcovici
 
 Nu știu alții cum sunt, dar eu în această perioadă pot spune: DA! Sunt European! Nimic nu poate egala atmonsfera parcă de basm, specifică unui weekend puțin geros de iarnă, în Ajunul Crăciunului, pe străzile gătite de sărbătoare cu beculețe colorate ori ghirlande. Din acest decor nu poate lipsi bradul, care prin statura și ornamentele lui te trimite imediat cu gândul la copilărie. Nu, nu sunt în vreo mare capitală europeană, ci în Piața Mare din Sibiu, a cărei vizitare în preajma sărbătorilor a devenit cumva tradiție de familie. Putând concura cu orice mare zonă europeană, Sibiul devine cumva Orășelul lui Moș Crăciun, când micile căbănuțe își ridica obloanele în zori zilei, lăsând să se vadă tejghele pline de hârtie colorată roșu cu verde, fundițe festive ori cadouri deja împachetate, încât ai impresia că ești în Casa lui Moș Crăciun. Ca într-o Cutie a Pandorei, aici găsești de la vin fiert aromat cu scorțișoară ori cu lichior și alte condimente, mâncare tradițională,ciocolată cu diverse forme, turtă dulce, prăjituri abia scoase din cuptor, cozonaci rumeni,  miros de portocale, dulciuri, decorațiuni, ornamente, obiecte din portelen ori lemn, jucării, produse hand-made sau produse unicat. Alături de Moș e musai să fie Omul de zăpadă, Elful, Grinch, Rudolph și Crăciunița care îl înconjoară pe dansând și cântându-i colinde.  

Spune și tu ce te face să te simți european, pe sunteuropean.ro și poți câștiga un week-end la conacul Kalnoky! 
Campanie inițiată de BlogalInitiative.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu